Louise Meijer.
Louise Meijer är utsedd till årets jurist. Foto: Privat.
Jönköping

Årets jurist förklarar samtyckeslagen

Louise Meijer: Du måste få bekräftat om den andra vill eller inte
2:32 min

Hon har själv kämpat politiskt för att få igenom samtyckeslagen. Nu får Louise Meijer som hon vill – och har dessutom utsetts till Årets Jurist.

I går, under sista stoppet på sin Sverigeturné i Köping, berättade statsminister Stefan Löfven att regeringen vill införa en samtyckeslag. Det handlar om att sex ska vara frivilligt – annars är det olagligt.

– I dag har lagen utgångspunkten i att du får köra på tills den andra parten visar att den inte vill. Med en samtyckeslagstiftning får du inte bara köra på, utan då måste du på ett eller annat sätt få det bekräftat om den andra personen vill eller inte, säger Louise Meijer som är verksam som biträdande jurist i Lund men född och uppvuxen i Jönköping.

Samtliga partier har ställt sig bakom och tycker att det är bra med en samtyckeslag, även om det finns kritik på en del punkter i regeringens lagförslag som presenterades i går. Louise Meijer kandiderar till riksdagen för Moderaterna och var en av de som drev frågan hårdast för att få partistyrelsen för ett par år sedan att ställa sig bakom den.

Hon håller inte med om att samtycke är ett krångligt begrepp och att det flyttar fokus från förövare till offer.

– Det finns ingenting som nödvändigtvis gör att det blir så. I Sveriges har vi kommit väldigt långt när det kommer till kränkande frågor kring offrets beteende, och det tror jag inte kommer att försvinna bara för att vi ändrar utgångspunkten i lagen, säger hon.

Louise utsågs till Årets Jurist 2017 för ett par veckor sedan av tidningen Veckans Juridik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".