Amanda håller ett barn i famnen, Mattias sitter på huk bredvid en barnvagn med ett barn i.
Amanda Fransson och Mattias Lindblom behöver en större lägenhet till sin familj. Foto: Therese Edin/Sveriges Radio.
Aneby

Mattias och Amanda har sökt lägenhet i tre år

3:04 min

Aneby växer så det knakar – och bostadsköerna i samma takt. Mattias Lindblom och Amanda Fransson har sökt ny bostad i tre år.

Tre barn och två vuxna i en trea är trångt. Så pass trångt att Mattias Lindblom och hans familj aktivt letar efter en större lägenhet, och har gjort det i tre år nu.

– Jag vet inte hur man ska göra, vi kanske måste lämna Aneby, säger Mattias Lindblom.

Anebyborna har inte varit fler på hela 2000-talet, en positiv befolkningsutveckling som dock gjort att bostadsköerna också ökat. Ungefär 500-600 personer står i kö för en lägenhet hos kommunala stiftelsen Anebybostäder AB i dag.

Lars-Erik Fälth (C), kommunstyrelseordförande, säger att det byggs mycket i kommunen och att det är ett sätt att göra situationen bättre.

– Under några år har vi haft brist på lägenheter, precis som många andra kommuner i landet. Det beror delvis på att vi bor färre och färre i varje bostad samtidigt som det föds fler barn än på länge. Sedan har vi också en hög inflyttning, säger Lars-Erik Fälth.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista