En röd färdtjänstbil på en gata.
1 av 2
Många vill åka färdtjänst och sjuktaxi, men chaufförerna räcker inte. Foto: David Westh/Sveriges Radio.
Anna-Karin Malm.
2 av 2
Anna-Karin Malm, chef för serviceresor i region Jönköpings län. Foto: David Svanberg/Sveriges Radio.
Jönköpings län

Få vill köra serviceresor – chaufförerna räcker inte till

1:26 min

Minst ett femtiotal chaufförer fattas i Jönköpings län. Företagen söker med ljus och lykta efter fler förare när allt fler vill boka serviceresor.

– Det är inte så roligt att jobba vid tolvslaget på nyårsafton när folk klagar. Det är många som vill åka, men det är också många som vill vara lediga, säger Anders Sandell, som kör sjukresor och färdtjänst i länet.

Intresset för att bli chaufför är lågt, och trafikföretagen arbetar hårt för att hitta nya rekryter, säger Anna-Karin Malm, chef för serviceresor i region Jönköpings län.

– Det är en stor utmaning för hela samhället. Det är viktiga funktioner och viktigt att kollektivtrafik, färdtjänst och sjukresor fungerar, säger Anna-Karin Malm.

Hon tror att om yrket skulle få en högre status skulle också fler vilja bli chaufförer, men det krävs också en förändrad attityd från samhället för att det ska lyckas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista