Kinga Johansson, butiksägare Vetlanda
Kinga Johansson, butiksägare Vetlanda Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio
Vetlanda/Sävsjö

Vetlanda och Sävsjö modell för resten av landet

1:28 min

En miljon kronor från EU, skall få fart på handeln i Vetlanda och Sävsjö.

Många butiker i mindre städer runt om i Sverige har det många gånger tufft. Förutom konkurrensen från nätet så väljer kunderna ofta att åka till större städer med stora köpcentra för att handla.

Nu vill Sävsjö och Vetlanda kommuner gör något för att vända trenden. Här om dagen fick man ett positivt besked från EU som via ett så kallat Leaderprojekt, sa ja till att ge kommunerna en miljon kronor. Pengarna skall användas för att under tre års tid genomföra analyser och utbildningar. Tanken är att det i sin tur skall leda till förändringar i både butiker och i städerna, säger projektledaren Niklas Carlemar.

– Ja du kommer märka förändringar både i hur vi tänker, vilka steg vi har tagit och sen tror jag också att det kommer finnas en fysisk skillnad, du kommer se en skillnad när du kommer till Vetlanda.

Kinga Johansson driver två klädbutiker i Vetlanda och hon tycker satsningen är väldigt bra.

– Jag blev superglad att vi fick pengarna. Jag tror att det kan gynna mig som handlare. Jag tror att vi definitivt måste samarbeta och göra något för att vända trenden. Vi behöver fler mötesplatser i centrum i Vetlanda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista