Högskolan i Jönköping.
1 av 2
Ekonomistudenter lämnar Jönköpings arbetsmarknad efter sin examen. Foto: David Westh/Sveriges Radio
Sven Rydell är näringslivschef på Jönköpings kommun.
2 av 2
Sven Rydell är näringslivschef på Jönköpings kommun. Foto: Ayar Alarcón/Sveriges Radio
Högskolan i Jönköping

Ekonomistudenterna lämnar Jönköping efter examen

Anna Blombäck, handelshögskolan: Kommer inte hit för att jobba i Småland
1:54 min

De kommer hit för att läsa, men få stannar kvar efter sina ekonomistudier i Jönköping.

Bara 14 procent av ekonomistudenter som flyttar till Jönköping för att plugga, stannar sedan kvar på den lokala arbetsmarknaden efter sin examen.

Det visar en färsk undersökning från SCB där de större studentstäderna i Sverige jämförts.

Anna Blombäck, utbildningschef på internationella handelshögskolan i Jönköping, tror det beror på att för få studenter känner till vilka jobbmöjligheter som finns i staden.

– Vi tror det handlar mycket om att våra studenter inte söker sig hit för att de vill jobba i Småland, säger Anna Blombäck.

Enligt SCB är mindre lokala arbetsmarknader en trolig anledning till varför städer som Jönköping har svårt att behålla ekonomistudenter. Sven Rydell, näringslivschef för Jönköpings kommun, säger att det finns saker att förbättra.

– Vi ska fortsätta jobba med att skapa bra nätverk och plattformar för JU (högskolan i Jönköping) och för företag att mötas, det är en sådan aktivitet där vi kan bli ännu bättre, säger Sven Rydell.

– Det andra är att vi som kommun i olika sammanhang träffar studenter i och berättar vad Jönköping har att erbjuda både som stad och utifrån ett näringslivsperspektiv.

Den lokala arbetsmarknad som har lättast att behålla nyexaminerade ekonomer är Stockholm, där 79 procent av inflyttade ekonomistudenter stannar efter sin examen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".