Anna Anund, VTI.
1 av 2
Anna Anund, VTI. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio
Snökaos. Arkivfoto: Cjell Fransson/Sveriges Radio
2 av 2
Bilden är endast en arkivbild. Foto: Cjell Fransson/Sveriges Radio
Jönköpings län

Forskaren dömer ut dygnslånga arbetspass utan sömn

2:00 min

Att snöröjare jobbar mer än 20 timmar per dygn är direkt farligt menar Anna Anund, forskare på Statens väg- och transportforskningsinstitut.

– Det är direkt olämpligt att man sätter sig och kör när man fått såpass lite sömn, säger forskaren Anna Anund som arbetar på Statens väg- och transportforskningsinstitut.

Anna Anund är även specialist på sömn och trötthet i trafiken och hon tycker att för lite sömn går att jämföra med en person som druckit alkohol och sätter sig bakom ratten.

– Prestationsmässigt kan man dra den parallellen. Om en person måste kämpa för att hålla sig vaken kan det motsvara 0,6 eller omkring 0,8 promille procents alkohol, förklarar Anna Anund.

FotnotRattfylleri är när en person kör ett motordrivet fordon med minst 0,2 promille alkohol i blodet eller har narkotika i blodet. Straffet för rattfylleri är böter eller fängelse. Källa: Trafikverket

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista