David Robinson, överläkare vid urologkliniken, Region Jönköpings län som är författare till studien.
David Robinson, överläkare vid urologkliniken, Region Jönköpings län som är författare till studien. Foto: Tommy Alexandersson/Sveriges Radio
Eksjö

Ny forskning: Strålbehandling lika bra som operation

David Robinson, överläkare: Det är stort för patienterna
1:06 min

2 300 personer dog av prostatacancer förra året. Nu visar en ny omfattande forskning att strålbehandling kan vara lika bra som operation.

– För de män som har prostatacancer så innebär det att de kan välja mellan behandlingarna och att det inte är någon skillnad på dödligheten, säger David Robinsson, överläkare på urologkliniken i Region Jönköpings län.

Tidigare har operation varit den form av behandling som studier visat varit bäst för överlevnad efter en prostatacancerbehandling. Men nu visar ny forskning, som gjorts i region Jönköpings län, att strålbehandling är lika bra.

Författare till studien är David Robinson, överläkare på Höglandssjukhuset i Eksjö. Sedan 2013 har han tillsammans med andra forskare och kollegor gått igenom data från 41 000 patienter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".