Hundar och nyår
Håll hunden kopplad om du är utomhus när det smäller, är expertens främsta tips. Foto: Stina Stjernkvist/TT - Jon Olav Nesvold/NTB scanpix
Nyårsfirande

Så reagerar hundarna på nyårsraketerna

1:12 min

Nyårsraketer får många hundägare att söka hjälp.

Boden, Lidköping och Linköping har ersatt de smällande fyrverkerierna med lasershower. De argument som tas fram är dels miljön och pengar men den kanske främsta att inte skrämma djur.

Jessica Mann är hundpsykolog i Bottnaryd och januari innebär varje år att många hundägare söker hjälp hos henne för att hundarna fått panik under nyåret.

– Det som hände är att hundarna överhuvudtaget inte vågar gå ut, men om de går ut så skäller de på allt möjligt och är väldigt rädda, säger Jessica Mann.

– Det absolut viktigaste är att ha hunden kopplad. Att inte släppa den lös. Om den blir skrämd så finns risken att den springer iväg, och blir de tillräckligt rädda så kommer de inte komma även om matte eller husse ropar, säger Jessica Mann.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista