Aneby

Här utbildas hundar att hitta glödhärdar

1:26 min

Till våren startar en ny utbildning för hundar i Aneby - i brandsök.

Hundarna ska lära sig att upptäcka små glödhärdar som kan finnas kvar när en brand har släckts, något som Smålandstidningen var först med att berätta.

Det hela började när Malin Kyllesjö var med i samband med en eftersläckning och då sa en kompis till henne att man borde kunna använda hundar i samband med eftersläckningar för att hitta glödbränder. Efter utbildningen är tanken att hundarna ska kunna hjälpa till på flera olika sätt efter bränderna.

– De ska använda nosen för att hitta den specifika doften som finns i marken, och sen ska de markera den. De får absolut inte gå och gräva i den för då bränner de sig nog. Sen ska vi gå ner och släcka den, säger Malin Kyllesjö som startat utbildningen.

Vi hoppas att det här ska bli mer effektivt med en hund eller hundar på ett sådant område än när vi människor går.

Den här utbildningen är även den första i landet för det specifika ändamålet att hittat glödbränder i samband med eftersläckningen av skogsbränder.

– I Sverige har vi inte hittat att det finns någon som utbildar i eftersläckning av skogsbränder, och när vi googlat runt så har vi inte hittat någon i hela världen.