Personlig assistent och en rullstolsburen kvinna
Ett assistansbolag i Nässjö kan inte längre hjälpa en brukare efter brist på personliga assistenter. Foto: Hasse Holmberg/TT
Nässjö

Brukare kan stå utan personliga assistenter

1:51 min

Assistenter som slutar när assistanstimmarna blir färre gör att brukare helt kan stå utan hjälp.

Förändrade villkor för personer med assistans har det rapporterats om en hel del det senaste året. Men nu har Kooperativet Lotsen i Nässjö pekat på en konsekvens som hittills inte varit så känd. En av assistansbolagets brukare har fått minskad assistans, vilket lett till färre timmar och sämre arbetstider för personalen.

– Omprövningen av den här brukarens assistansbeslut gjorde att vi hade stora svårigheter att säkerställa assistansen, säger Maria Sandström, verksamhetsansvarig på Kooperativet Lotsen.

Men Andreas Larsson, verksamhetsområdeschef på Försäkringskassan, menar att det Maria Sandström beskriver inte är något de kan ta hänsyn till i sina bedömningar.

– Vår utgångspunkt som myndighet är att följa de lagstiftningar och rättspraxis som finns inom det här området, säger han.

Maria Sandström menar dock att det inte bara är de som är drabbade, utan att det handlar om ett systemfel, som är det hon vill peka på med lex Sarah-anmälan som assistansbolaget nu lämnat in.

– Det finns alltid en risk att det kan hända igen. Vi kände i det här uppdraget att vi gjorde det vi kunde, säger Maria Sandström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista