Marie Johansson, ordförande kommunalförbundet Samverkan, Återvinning och Miljö.
Marie Johansson, ordförande kommunalförbundet Samverkan, Återvinning och Miljö. Foto: Dejana Pasic/Sveriges Radio
Miljö

Dyrare sophantering från årsskiftet

Marie Johansson (S): Vill vi ha bra klimat i framtiden måste vi hantera varor på ett visst sätt
1:34 min

Dubbla kärl, större sorteringsmöjligheter och högre kostnad.

Det nya kommunalförbundet Samverkan, Återvinning och Miljö, SÅM, började officiellt sitt arbete vid årsskiftet och vid samma tidpunkt började även de nya taxorna för avfallshantering att gälla i kommunerna Gislaved och Gnosjö - med en fast och en rörlig del.

När det nya avfallssystemet sedan införs i kommunerna Gislaved, Gnosjö, Värnamo och Vaggeryd kommer en generell taxeökning att ske.

– Det handlar om en ökning på 60-80 kronor i månaden för normalhushållet, säger Marie Johansson (S), ordförande i kommunalförbundet Samverkan, Återvinning och Miljö och kommunstyrelsens ordförande i Gislaved.

Helt ny sortering

Den 1 juli 2018 skulle egentligen ett helt nytt sätt att sortera sopor påbörjas i Gislaveds och Gnosjö kommun, men på grund av flera överklaganden är det nu försenat till vad man hoppas blir den sista oktober. Men något exakt datum är ännu inte fastställt.

– Skillnaden då kommer att bli att man har två kärl. I det ena slänger man blöta produkter, till exempel matavfall som är det man i framtiden har starkast krav på sig att samla in. Det andra kärlet innehåller typ glas, papper och så vidare, säger Marie Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".