Hedda och Noella är nöjda med de nya duscharna på Ängarydsskolan i Tranås.
1 av 3
Hedda Göransson och Noella Stenberg är nöjda med de nya duscharna på Ängarydsskolan i Tranås. Foto: Emma Johansson/Sveriges Radio.
Fredrik Brolin, rektor på Ängarydsskolan i Tranås.
2 av 3
Rektor Fredrik Brolin säger att han tog elevernas önskan om bättre duschrum på Ängarydsskolan i Tranås på allvar. Foto: Emma Johansson/Sveriges Radio.
Duschrum på Ängarydsskolan i Tranås.
3 av 3
Numera finns både duschvägg och draperi i duschrummen på Ängarydsskolan. Foto: Emma Johansson/Sveriges Radio.
Jönköpings län

Skolor bygger om för att få fler att duscha

1:42 min

Flera högstadieskolor i Jönköpings län har byggt om sina duschrum för att få fler elever att vilja duscha efter idrotten.

De lokala P4-kanalerna på Sveriges Radio gjorde för ett år sedan en stor undersökning bland 3000 högstadieelever som visade att sex av tio elever inte alltid duschar efter idrotten.

Två av de största anledningarna var snuskiga duschutrymmen och för få möjligheter att duscha ifred. När P4-stationerna nu ringer runt till skolor runtom i landet visar det sig att flera skolor har vidtagit åtgärder.

En av dem är Ängarydsskolan i Tranås, som byggt in duschväggar och satt in duschdraperier.

– Det är fler i vår klass som duschar nu, säger Noella Stenberg som var med och drev frågan i elevrådet om bättre duschrum.

Även Hillerstorpsskolan utanför Gnosjö och Trollehöjdskolan i Mullsjö är exempel på skolor som satt upp duschväggar efter granskningen i november förra året.

Lyssna på hela inslaget i ljudspelaren ovan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista