Hassan Roshandel.
Hassan Roshandel. Foto: David Westh/Sveriges Radio
Nyårsmat

Så fixar du proffsets nyårsupé

5:39 min

Vill du imponera på gästerna samtidigt som du vill verka opretentiös och få alla inbjudna att känna sig bekväma och hemma? Här är proffskockens bästa tips.

Här är kändiskocken Hassan Roshandels tre bästa tips på nyårsmat.

Lyssna på ljudklippet ovan för beskrivning av rätterna.

Förrätt: Tore Wretmans toast Skagen

150 gram färska räkor, handskalade

3 msk majonnäs

1 tsk finriven pepparrot

1 tsk pressad citron

Salt

4 skivor formbröd

Smör till stekning

Dillkvist och citronklyfta

Instruktioner: Grovhacka räkorna och blanda dem med majonnäs, pepparrot och citron. Smaka av med salt. Låt stå kallt i minst en halvtimme.

Ta ut rundlar ur brödskivorna med en utstansare eller ett dricksglas. Smörstek rundlarna tills de får fin gyllene färg.

Servera toasten med riven pepparrot, ev löjrom, dillkvist och citronklyfta.

Huvudrätt: Torskrygg med champagnesås (vitvinsås) och potatispuré

Instruktioner: Om torskfiléerna är frysta kan de tinas snabbt i vatten. Sedan ska de rimmas (saltas) och stå i ca en halvtimme. Den tillagas i en form smord med olja och sedan i ugn på 175 grader i ca 8 minuter. Innertemperaturen ska vara på ungefär 45-48 grader.

Gör en vitvinsås och skumma champagne som du vispar ner i såsen. Gör sedan en potatispuré genom att värma upp grädde och smör och pressa ner potatis i det. Servera med gröna ärtor, löjrom, en klyfta citron och en dillkvist.

Efterrätt: Citronparfait med hallonspegel

3 st äggulor

1.5 dl florsocker

2 dl vispgrädde

1 msk vaniljsocker

1 st citron (pressad saft)

Hallonspegel:

250 g hallon

0.5 dl florsocker

Instruktioner Parfait:

Vispa äggulor och florsocker pösigt. Vispa grädden och blanda med vaniljsocker och pressad citronsaft och vänd ner i äggulesmeten.

Fördela smeten i 4 portionsformar och frys in i minst 6 timmar. Ta fram formarna 15 minuter innan de ska serveras och stjälp upp på assietter.

Instruktioner Hallonspegel:

Mixa hallon och florsocker och ringla runt parfaiten. Garnera med citronmeliss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista