Maria Karlson och Göran Karlsson från Nydala bygdebolag.
1 av 2
Maria Karlson och Göran Karlsson från Nydala bygdebolag hoppas på en framtid för herrgården med Nydalaborna i åtanke. Foto: Dejana Pasic/Sveriges radio
Göran Karlsson och Maria Karlson från Nydala bygdebolag.
2 av 2
Göran Karlsson och Maria Karlson från Nydala bygdebolag är mest oroliga för att förlora sin samlingslokal. Foto: Dejana Pasic/Sveriges radio
Värnamo

Oro kring kommunens försäljning av Nydala herrgård

1:29 min

Efter många års utredningar och ovisshet kring vad man ska göra med Nydala herrgård har Värnamo kommun beslutat att sälja herrgården.

Sedan skolverksamheten upphörde på Nydala herrgård i slutet av 1960-talet har den stora huvudbyggnaden inte använts under några längre perioder. Renoveringen som krävs i dag beräknas kosta 20-25 miljoner kronor.

Eftersom man inte kunnat komma fram till en gemensam lösning med Nydala bygdebolag har Värnamo kommun beslutat att försöka sälja herrgården, tillsammans med den sidobyggnad som bygdebolaget använder som möteslokal och som man är rädd att förlora.

– Om vi inte får köpa cafébyggnaden har vi ingenting kvar, säger Maria Karlson, ordförande Nydala bygdebolag.

Hans-Göran Johansson (C), kommunstyrelsens ordförande Värnamo kommun, säger att man inte lyckats hitta en lösning som är ekonomiskt hållbar.

– Vi säljer ju fastigheten som en helhet och sedan kanske det kommer att sluta med att det blir två separata köp, det vet vi inte i dag. Utan nu får vi se vilka eller vem som är intresserad av att köpa hela den här fastigheten, säger han och fortsätter:

– Sedan ska vi på bästa sätt från kommunens sida se till så att både den verksamheten som bedrivs där i dag kan vara kvar där om det är möjligt, men också att man kan utveckla herrgården på ett bra sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista