Nadir Nisstors och hans två barn står inne i fyrverkeributiken.
Nadir Nisstors och hans två barn köpte fyra tårtor att smälla i kväll. Själv gillar han inte fyrverkerier så mycket, men barnen tycker det är kul, säger han. Foto: Therese Edin/Sveriges Radio
Nyårsafton

Trots protester: Fyrverkerier säljer som smör

Berner Yngve, försäljare: Samma som för fem år sen
1:50 min

Fastän fyrverkerier stoppas i flera kommuner och fler är emot så säljs det lika mycket fyrverkerier till privatpersoner.

– Försäljningen går bra, det har varit lika mycket som det varit de senaste fem till sex åren, säger Berner Yngve som hos en av länets största fyrverkeriåterförsäljare i Jönköping.

Enligt Sveriges Fyrverkeribranschförbund har marknaden varit ganska stabil de senaste åren, trots ökade restriktioner och att flera stora butikskedjor slutat sälja fyrverkerier.

Däremot beslutade förbundet i år att sluta sälja raketer, alltså fyrverkerier på pinne. De stora återförsäljarna har slutat köpa in sådana och kommer bara sälja slut på de som finns i lager. I Berner Yngves butik finns några kvar, och han tycker det är bra att raketerna försvinner.

– Jag tycker det är positivt, raketer ställer till det ganska mycket. Det är bättre om folk köper de så kallade tårtorna eftersom de är säkrare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".