Frisksportarrörelsen, Sara Brunskog förbundsekreterare, jogging, bastu.
Sara Brunskog, förbundsekreterare, ser ett nytt engagemang för frisksport och nykterhet bland ungdomar. Foto: FUF, Nick Näslund & Erika Norberg/Sveriges Radio
Jönköpings län

Frisksportarrörelsen tror på framtiden

Lars-Erik Dahlström: "Det är bara en tidsfråga..."
2:37 min

Den svenska Frisksportarrörelsen, som snart firar 100 år, för en tynande tillvaro. Men i Jönköpings län finns flera aktiva föreningar.

Frisksportarrörelsen kom till Sverige från USA för snart 100 år sedan och det bildades föreningar runt om i hela landet. Nykterhet är en självklar del av rörelsen där alla ungdomar får avge ett Frisksportlöfte.

På många håll läggs föreningar ner, i Småland finns sju kvar. I Kalmar län finns det en, som snart läggs ner. I Kronobergs län finns ingen, men i Jönköping finns sju föreningar, varav några riktigt aktiva. Det handlar till exempel om Sävsjö, Skillingaryd och Jönköping. 

 Sara Brunskog är sekreterare på Frisksportarförbundet, och hon tycker det är synd att det finns föreningar som lägger ner, men hon ser ljust på framtiden. 

– De senaste åren har visat att ungdomar dricker mindre och det tror jag gör att vi fortfarande är relevanta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".