Sjukvård

Nyfödda kan ha utsatts för mässlingsmitta

En anställd vid Östra sjukhuset i Göteborg har insjuknat i mässlingen. Personen har vistats på förlossningsavdelningen med 40 nyfödda barn.

Detta är det tolfte mässlingsfallet på mindre än en månad i Västra Götaland.

– Vi fick konstaterat sent i går kväll att en medarbetare som vistats på kvinnokliniken på Östra sjukhuset smittats, säger Görel Nergelius, chefläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset där Östra sjukhuset ingår, till TT.

Enligt uppgifter till Expressen ska den smittade personen ha befunnit sig på förlossningsavdelningen den 28 och 29 december. Det innebär att nyfödda och nyförlösta mammor kan ha utsatts för smitta.

– Ja, som jag förstår det är det så det skulle kunna vara. De som vi vet kan vara mottagliga är de nyfödda barnen, för de flesta mammor har ett gott immunitetsskydd. Vi har god koll på vilka som föds och när, och försöker så snabbt som möjligt identifiera patienterna som kan ha kommit i kontakt med den smittade medarbetaren, säger Görel Nergelius till Expressen.

– Vi kartlägger nu var medarbetaren befunnit sig under de dagar då personen kunnat sprida smittan till andra. Vi kommer att kontakta de personerna från sjukhusets sida, säger Görel Nergelius.

Sahlgrenska Universitetssjukhuset har med anledning av mässlingutbrottet kallat in extra vårdpersonal på sjukhusets akutmottagningar för att förhindra vidare smittspridning. Extra insatser görs också för att öka sjukhusets kapacitet för att analysera prover.

Sedan julhelgen pågår också ett omfattande arbete med en immuninventering av alla medarbetare på sjukhuset - närmare 17 000 personer.

– Det är ett begränsat utbrott av mässling men vi förväntar oss att ytterligare enstaka fall ska dyka upp, säger Görel Nergelius.

– Vi har en region på runt en miljon människor. Nu har vi tolv fall under tre veckor. Risken i samhället att bli smittad är ytterst låg, säger smittskyddsläkare Leif Dotevall vid Västra Götalandsregionen. 

TT

Mässlingen i Göteborg - detta har hänt

10 dec: Första fallet upptäcks. Personen ska enligt smittskyddet sannolikt ha smittats i södra Europa.

19-25 dec: Ytterligare sex fall konstateras

26 dec: Det åttonde fallet - en person söker vård

28-29 dec: Nionde och tionde fallen uppdagas.

30 dec: Elfte fallet av mässlingen

2 jan: Det tolfte fallet - en i personalen på Östra sjukhuset i Göteborg smittas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista