Madelen Djerf som är regionalt fackligt ombud för Kommunal.
Madelen Djerf på Kommunal är kritisk till villkoren för de personliga assistenterna. Foto: Emma Johansson/Sveriges Radio.
Jönköpings län

Facket: Så osäkra villkor har en personlig assistent

2:20 min

När en person med funktionshinder får indragen assistans, så drabbas även personalen. Och svårast är det för privatanställda.

På Höglandet har assistansföretaget Lotsen gjort en lex Sarah-anmälan. En av deras brukare har fått färre assistanstimmar beviljade och det har gjort att personalen fått mindre att göra och att vissa sagt upp sig.

Och det märks på fler håll att personliga assistenter påverkas av brukarnas indragna assistanstimmar. När det gäller kommunanställda så får de nya uppdrag när en brukare blir av med timmar.

Men för den som jobbar för ett privat assistansföretag är det svårare. Då är man anställd en viss procent hos en viss brukare och blir det färre assistanstimmar blir också arbetstiden kortare.

– De privata har oftast en anställning så länge det aktuella uppdraget varar. Försvinner assistanstimmar så försvinner ju också arbetstiden, säger Madelen Djerf som är fackombud på Kommunal i Jönköping.

Hör en längre intervju i ljudspelaren ovan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista