Nytt utsläpp från Arla - länstyrelsen kritisk

Länsstyrelsen riktar nu hård kritik mot att Arla återigen gjort sig skyldig till ett utsläpp i naturkänsliga Strömsbergsbäcken i Jönköping. Även om det den här gången handlade om mjölk och inte giftig lut som förra gången, så tyder utsläppet i måndags på brister hos Arla.
I juli förra året släppte Arlas fabrik i Jönköping ut 20 000 liter frätande lut i Strömsbergsbäcken sedan man slarvat med säkerhetsrutinerna på fabriken. Livet i bäcken slogs ut men just när den återhämtat sig, så sker ännu ett utsläpp från Arlafabriken. I måndags läckte hundratals liter mjölk ut från en tank på fabriksområdet och sedan vidare via dagvattenbrunnar ut i bäcken som färgades vit. Mjölken är inte farlig för växter och djur i bäcken, men väcker naturligtvis många frågor kring säkerhetsrutierna inne på Arla. Marie-louise Lüsch på länsstyrelsen ska i dag träffa ledningen på Arla för att få en förklaring til bristerna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".