En folkmassa i protest möter poliser i Iran.
Foto: AP Photo.
Iran

Karim om protesterna i hemlandet: Äntligen!

2:17 min

För sjätte dagen i rad protesterar folket i Iran. Bilbränder, skanderande människor och massgripanden skapar oroligheter.

Du har du säkert sett de dramatiska bilderna och filmerna från Iran den senaste veckan. 

Det var i torsdags som massdemonstrationerna bröt ut och började med protester mot höjda matpriser och dålig ekonomi.Men det spred sig snabbt och utvecklades till allmän kritik mot den islamiska regimen och är nu den största vågen av protester i Iran sen oroligheterna efter det omtvistade valet 2009.

Myndigheterna har svarat på demonstrationerna med massgripanden och våld. Över 20 personer tros ha dödats, bland annat en 11-årig pojke.

Oroligheterna gör nu läget tufft för president Hassan Rohani. I ett tal i söndags kväll höjde han ett varningens finger till demonstranterna, men sa ändå att kritik är tillåtet.

– Jag tycker det är glädjande att folk efter så lång tid och så mycket tålamod spontant går ut på gatan och protesterar mot hela systemet, säger Karim Pasalari som bor i Jönköping och kom från Iran för 30 år sen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista