Ilan Leshem vid vattendrag.
Ilan Leshem är verksamhetsansvarig för vattenreglering på Emåförbundet. Foto: Privat

Höga flöden: Vattnet stiger ytterligare närmaste dagarna

0:55 min

Den milda vintern har gjort att vattenflödena ökat kraftigt i Sydsverige.

SMHI gick på tisdagen ut med en klass 1-varning för höga flöden i bland annat Emån, som har sin källa i Nässjö kommun och rinner därefter genom Eksjö, Sävsjö, Vetlanda, genom Kalmar län och ut i Östersjön. Emåförbundets Ilam Leshem följer läget.

– Just nu är det väldigt höga flöden överallt. Det kommer fortsätta stiga de närmaste dagarna, så mer vatten kommer, säger Ilan Leshem som är  verksamhetsansvarig för vattenreglering vid Emåförbundet.

Så här långt har vi haft en mild vinter. Det gör att nederbörden faller som regn och den snö som ändå kommer smälter och blir till vatten.

Då ingen växtlighet tar upp vattnet så blir flödena höga. Med risk för översvämningar av både marker, vägar och fastigheter som följd. Det är inte bara Emån som har höga flöden, ytterligare vattendrag ser du i artikelns faktaruta.

Som det ser ut nu är det några dagar till med stigande flöden vi får räkna med, men i slutet av veckan ska det enligt prognoserna bli riktiga vintertemperaturer med minusgrader, och då kommer Emån att lugna ner sig.

– Det mesta kommer att frysa och flödena kommer att minska från slutet av nästa vecka, säger Ilan Leshem.

Här varar SMHI för höga flöden

SMHI har idag utfärdat klass 1-varningar för:

  • Nissan, nedströms Gislaved samt väster om Hyltebruk
  • Lagan, nedström Värnamo, i Bolmån från Bolmen samt delar av Skålån.
  • Emån, uppströms sammanflödet med Skärvån, samt Solgeneån.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista