Lena Nordlund samt omklädningsrum
Lena Nordlund reagerade på hur Jönköpings kommun hanterade ärendet. Foto: Privat samt Fredrik Persson / TT
Jönköping

Upprörs av kommunens hantering av smygfilmare

1:59 min

Mannen som gömde en kamera i damernas omklädningsrum sa upp sig själv och fick tre månadslöner.

Nu kritiseras Jönköpings kommun för att han inte sparkades.

Lena Nordlund, som jobbar på Jönköpings kommun, berättar att hon blivit upprörd över att mannen som lagt en kamera inne i damernas omklädningsrum på Hoven inte blivit sparkad för sitt tilltag. Istället har han fått säga upp sig själv och får tre månadslöner utan att behöva komma till jobbet.

I ett inlägg på sociala medier kritiserar hon sin arbetsgivare, Jönköpings kommun, för att ha handlagd ärendet dåligt. Inlägget har delats i massor.

– Kommunen borde markera och sätta ner foten genom att säga upp honom, vi har nolltolerans mot kränkning i kommunen, säger Lena Nordlund. 

Det var den 13 november som en anställd hittade en trådlös liten kamera. Den fanns i damernas omklädningsrum vid en träningslokal för anställda. Strax innan den hittades hade en man, som jobbar i huset, setts komma ut ur omklädningsrummet.

Han erkände att det var hans kamera. Den var inte uppmonterad men den kunde skicka bilder till hans mobil.

Polisens tekniska undersökning visade att inga bilder tagits och att något brott gick inte att styrka, det blev därför ingen rättegång. Kommunen startade då en egen utredning, som avbröts när mannen valde att säga upp sig själv.

Han fick enligt reglerna tre månaders uppsägningstid och full lön utan att behöva komma till jobbet. Just det har upprört Lena Nordlund som i sitt inlägg på sociala medier menar att det ändå rör sig om en kränkning som kommunen skulle markerat hårdare mot - med en uppsägning.

– Det spelar ingen roll att han inte tagit några bilder. Signalen från kommunen är ju att de belönar honom istället för tillrättavisar hans beteende, menar Lena Nordlund.

Maria Idéhn, som är förhandlingschef på Jönköpings kommun, förklarar att det är mycket komplicerat att säga upp anställda, speciellt om det faktiskt inte begåtts något brott som avgjorts i domstol.

– Jag har förståelse för att andra medarbetare tycker det är ett märkligt sätt att hantera situationen. Men regelverket finns och nu kommer anställningen att upphöra och det är ju det som är det viktiga, säger Maria Idéhn.

P4 Jönköping har sökt mannen som placerad kameran i omklädningsrummet men inte fått svar.

Nedan kan du höra längre klipp med både Lena Nordlund och Maria Idéhn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista