En bild av ungdomar på en fotbollsplan och en porträttbild av Stefan Bergh.
Foto: Fredrik Sandberg/TT och Andrea Björsell.
Idrottsuppropet #fairplay

Kan en idrottsklubb skriva under ett upprop?

3:33 min

Trots att föreningar enligt stadgarna ska vara opolitiska så kan de skriva under Idrottsupproret #fairplay om att ensamkommande ska få stanna i Sverige.

Runt 80 kända svenska idrottare, 140 idrottsföreningar och två förbund har hittills skrivit under Idrottsupproret #fairplay som kräver att "ALLA ensamkommande unga som kom innan reglerna ändrades 2016 ska få stanna i Sverige".

Från början kommer det här kravet från facebookgruppen #Vistårinteut – och nu har också idrottsrörelsen hakat på eftersom framför allt fotbollsklubbarna kommit i kontakt med ensamkommande flyktingbarn.

Men enligt stadgarna ska ju alla idrottsföreningar vara politiskt obundna. Så frågan är om de kan skriva under detta upprop, eller om frågan är politisk?

– Det är inte fel att göra det om man vill engagera sig i en lagkamrats eller föreningskamrats situation och vi från Riksidrottsförbundet kommer inte att gå ut och straffa eller diktera hur enskilda föreningar ska göra. För varje nivå i en folkrörelse äger sin egen verksamhet, säger Stefan Bergh, generalsekreterare Riksidrottsförbundet, svensk idrotts högste tjänsteman.

 – Men samtidigt är det viktigt att bestämma i föreningen vilka frågor man ska engagera sig i utanför den vanliga idrottsverksamheten.

Riksidrottsförbundet har dock inte skrivit under idrottsuppropet.

– Som paraplyorganisation för svensk idrottsrörelse och som ytterst ansvarig för den så tycker vi inte att vi kan börja värdera enskilda politiska beslut eller myndighetsbeslut för då kan vi hamna i ett svårt läge. Vår uppgift är att inta ett övergripande position, för då kan man undra om vi inte ska agera i en rad andra viktiga värdefrågor, säger Stefan Bergh.

Här i Jönköpings län är det ett 40-tal föreningar, ett förbund (Smålands hockeyförbund) och flera kända idrottsprofiler som kanotisten Sofia Paldanius och golfaren David Lingmerth som har skrivit under #fairplay.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista