Helena Jonsson från Tranås, Jönköpings läns blivande landshövding. Foto: Ayar Alarcón/Sveriges Radio.
1 av 2
Under sin tid som ordförande för Lantbrukarnas riksförbund hade Helena Jonsson en kritisk hållning mot planerna på en ny höghastighetsjärnväg. Den 15 januari kliver hon in i rollen som landshövding i Jönköpings län. Foto: Ayar Alarcón/Sveriges Radio.
Malin Wengholm. Foto: Ayar Alarcón/Sveriges Radio.
2 av 2
Malin Wengholm (M) menar att en ny höghastighetsjärnväg är viktig för länets framtid och att landshövdingen därför borde stå bakom den.. Foto: Ayar Alarcón/Sveriges Radio.
Jönköpings län

Politikerna vill att nya landshövdingen ändrar åsikt om snabbtågen

Helena Jonsson: Det får inte vara för mycket på andras bekostnad
1:53 min

Som LRF-ordförande var hon emot höghastighetsjärnvägen. Nu ska Helena Jonsson blir landshövding och då måste hon ändra sig, anser nu fler politiker.

Tillträdande landshövding Helena Jonsson har tidigare, i sin roll som ordförande för LRF, varit tydligt emot bygget av en höghastighetsjärnväg. Men som landshövding för Jönköpings län går det inte att vara emot bygget, menar nu flera tunga politiker.

– Om det skulle visa sig att hon har kvar den uppfattningen så tror jag det kan bli ganska jobbigt att bli landshövding i detta län, säger Hans-Göran Johansson (C), kommunstyrelseordförande i Värnamo.

I oktober 2016 skrev Helena Jonsson, i egenskap av LRF-ordförande, en debattartikel i tidningen Miljö & Utveckling där hon deklarerade att "LRF tycker i dagsläget inte att höghastighetsjärnvägen ska byggas". Någon månad senare uttalade hon sig starkt kritiskt i samma fråga på ett öppet seminarium, som Jönköpings-Posten skrev om.

– Som företrädare för markägare och brukare så har man förstås en del synpunkter och också starka önskemål kring om det ska byggas, säger Helena Jonsson till P4 Jönköping nu.
– Jag har ju inte tillträtt som landshövding än, utan gör det 15 januari.

Snabbtågen ska enligt planen stanna i Tranås, Jönköping och Värnamo och som landshövding och därmed företrädare för länet, vill det till att Helena Jonsson blir mer positivt inställd till höghastighetsjärnvägen, anser också regionstyrelsens ordförande Malin Wengholm (M).

– I sin nya roll så representerar ju Helena många fler intressen än bara just LRF. Invånarna i Jönköpings län är ju de som får ut mest av nya höghastighetståg.

I dag säger Helena Jonsson att hon gärna ser en höghastighetsjärnväg - men inte till vilket pris som helst:

– De farhågor som finns när det gäller bygget av en höghastighetsjärnväg, jag tycker att man ska ta dem på allvar. För ska det bli den stora framgång och det lyft för de orter som den går förbi, så får det inte vara för mycket på andras bekostnad. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".