Tony Skoog, plåtslagare. Foto: Frida Ohlin/Sveriges Radio.
Tony Skoog jobbar som plåtslagare på Villstad Bleck och Plåt. Foto: Frida Ohlin/Sveriges Radio.
Gislaved

Stor brist på plåtslagare – kritik mot att utbildning lagts ner

1:29 min

Det är stor efterfrågan på plåtslagare i Jönköpings län och i hela Sverige. Samtidigt har plåtslagarutbildningen vid Gislaveds gymnasium lagts ner.

Ansökningarna till plåtslagarutbildningarna är få och en skola som valt att lägga ner sin utbildning är Gislaveds gymnasium. Stefan Sjödahl, som är plåtmästare på Villstad Bleck & Plåt, har tidigare anställt elever från skolan. Han är nu en av dem som inte längre lyckas hitta och anställa ny personal.

– Det är en brist i Gislaveds kommun, i länet och i hela Sverige. Här saknas plåtslagare precis överallt, säger han.

Det här är något som nu kritiseras av branschorganisationen Plåt och Ventföretagen. Camilla Kjellsson är företagsrådgivare där och en av dem som vill att linjen öppnar igen.

– Vi ser gärna att den finns kvar där. De som får läsa på hemmaplan är ofta de som stannar kvar i kommunen där de bor, säger Camilla Kjellsson.

Gunilla Davidsson är rektor vid den tekniska sektorn på Gislaveds gymnasium. Hon säger till P4 Jönköping att de erbjuder inriktningar utifrån elevernas intresse och att de som vill studera till plåtslagare blir rekommenderade att söka utbildningen som finns i Halmstad istället.

– Det känns ju bedrövligt när man läser om hur dåligt det är på arbetsmarknaden. Nu har vi en elev som vill välja detta yrket och han får helt enkelt inte den utbildningen av Gislaveds kommun, säger Stefan Sjödahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista