Rickard Boson står bredvid Cornelia och Ella framför en orange vägg.
Rickard Boson, Cornelia och Ella tycker att jullovspraktiken gick bra, även om arbete inom äldrevården inte passar alla. Foto: Jozo Glavas/Sveriges Radio.
Jönköping

Efter praktiken: Många positiva till vårdgymnasiet

2:58 min

Cirka 50 niondeklassare fick under jullovet chansen att praktisera inom äldreomsorgen.

Snart är det dags för gymnasieval för ungdomarna som går i nionde klass. Jönköpings kommun vill få fler ungdomar att välja vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet och lät därför cirka 50 niondeklassare göra praktik inom äldreomsorgen under jullovet.

P4 Jönköping har tidigare berättat om kommunens satsning och att de äldre var positiva till att ungdomar skulle få chansen att testa på hur det är att jobba inom äldrevården. 

Enligt Cornelia, som är en av ungdomarna som gjorde praktik under jullovet, så gick det riktigt bra.

– Det var kul. Det var intressant att få lära sig mer om vad vårdyrket innebär, säger Cornelia.

Skulle du kunna tänka dig att jobba inom äldrevården i framtiden?

– Ja, det skulle jag kunna tänka mig, säger Cornelia.

Även Ella gjorde praktik, men hon är inte övertygad om att vård- och omsorg är rätt för henne.

– Det var helt okej men det passar inte riktigt mig. Det var ganska långtråkigt ibland. Jag fick bland annat hjälpa till att mata de äldre och sitta och titta på tv med dem, så det var inte så kul, säger Ella.

Rickard Boson, tillförordnad arbetsmarknadschef i Jönköpings kommun, tycker att det har gått bra för ungdomarna och hoppas att flera av dem väljer vård- och omsorg nu.

– Det har varit positiva reaktioner och många glada miner, de verkar ha haft jätteroligt. Rätt många ser ut att ha en klar bild över att de ska välja vårdgymnasiet, säger Rickard.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista