En vit träkyrka på en kyrkogård.
1 av 2
I Stengårdshults kyrka kommer bytet av stift att firas under lördagen. Foto: Dejana Pasic/Sveriges Radio.
Bänkrader och altaret inne i kyrkan.
2 av 2
Stengårdshults kyrka i Stengårdshult väntas fyllas under den stora ceremonin på trettondedag jul. Foto: Dejana Pasic/Sveriges Radio.
Gislaved

Stort firande när församling byter stift efter 1000 år

2:30 min

I drygt 1000 år har de tillhört Skara stift, men i och med helgens stora firande tillhör Norra Hestra församling Växjö stift istället.

– Det här ska vi fira med glädje, även om vi också firar med lite vemod. Tusen år kan man inte bara blunda för. Vi vill minnas den tiden men också blicka framåt, säger Karin Johansson, ordförande i församlingsrådet.

Norra Hestra församling har i flera år haft planer på att byta stift, och nu blir det till slut verklighet. Under trettondagsaftonen firas bytet med en festhögmässa där två biskopar kommer att delta.

Vi firar med lite vemod. Tusen år kan man inte bara blunda för.

För församlingsmedlemmarna kommer inte bytet från Skara stift till Växjö stift att innebära någon märkbar förändring, men det finns flera fördelar för församlingen i stort.

– Det är fördelarna med en samverkan i ett pastorat som vi kan gynnas av. Man är inte längre så sårbar, vi har varit en liten församling men nu blir vi många fler och det kan vi dra nytta av, säger Åsa Martinsson Sveningsson som sitter i kyrkofullmäktige i Gislaved.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista