En montagebild över en å och en hundspann.
Vid Lövhults friluftsområde är det höga vattenflöden just nu. Foto: Therese Edin/Sveriges Radio och Henrik Montgomery/TT
Nässjö

Milt väder stoppar vintertävlingar

1:40 min

En slädhundstävling i helgen uteblev på grund av för lite snö och för mycket vatten. Nu är frågan om nästa helgs skidtävlingar blir av.

– Det har ju varit väldigt blött, i markerna är det överfullt med vatten, berättar Bengt Franzén som är spåransvarig på Nässjö Ski.

De skulle ha lånat ut sina spår i helgen på Lövhults friluftsområde för slädhundstävlingen Nässjö Arctic Race.

– Det skulle gått på natursnö, men det fick vi ju ställa in.

Det är riktigt blött ute i skog och mark i Jönköpings län nu efter veckor med milt väder och nederbörd. SMHI har utfärdat fem klass 1-varningar för höga flöden i länet, i och runt åarna Lagan, Ätran, Nissan, Emån och Svartån.

– Vintrarna har blivit helt annorlunda än tidigare. Lövhult har varit ett snösäkert område annars, men det är det ju inte numera. Men det är det ju inte någonstans, säger Bengt Franzén.

SMHI:s varningar om höga flöden gäller till och med nästa vecka. Nästa helg ska Nässjö Ski arrangera en stor skidskyttetävling och Bengt Franzén hoppas nu på att snön från kanonerna han startat denna helg inte kommer smälta.

– Det ska ju vara kallt i dag och i morgon så vi får se.

Här har SMHI utfärdat varningar i Jönköpings län:

Klass 1-flöden i hela Lagan nedströms Värnamo, i Bolmån från sjön Bolmen samt i delar av Skålån. Enligt prognoserna ser flödena ut att vara på klass-1-nivå i Lagan, Bolmån och Skålån under större delen av vecka 2.

Klass 1-flöden i Ätran nedströms Assman samt i Lillån. Flödena ser ut att vara på kulmen och gå ned under klass 1-nivå i slutet av vecka 1.

Klass 1-flöden i Nissan nedströms Gislaved till Rydöbruk samt i området öster om Hyltebruk. Enligt prognoserna ser flödena ut att kulminera runt helgen.

Klass 1-flöden i Emån, uppströms sammanflödet med Skärvån, samt i Solgeneån. Klass-1-flöden väntas bestå under större delen av vecka 2.

Klass-1-flöden i Svartån med biflöden. Flödena ser ut att ligga kvar på klass-1-nivå in i vecka 2.

Definition för Varning klass 1 höga flöden: Höga flöden i vattendrag på en nivå som uppkommer i snitt mellan vartannat och vart tionde år. Kan medföra mindre översvämningsproblem. Om prognosen ändras till ännu kraftigare flöden uppdateras varningen till en högre varningsklass.

Källa: SMHI

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista