En man som snyter sig i en näsduk.
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Influensan tar fart igen

Hittills har minst 25 personer i landet fått intensivvård på grund av säsongsinfluensan, varav en har dött. Nu efter alla helger väntas smittspridningen ta fart på nytt.

Influensaaktiviteten är fortfarande låg men nu efter jul- och nyårshelgerna när alla återvänder till sina arbeten och skolorna börjar väntas smittspridningen komma i gång igen.

Så har mönstret sett ut i flera år, enligt Folkhälsomyndigheten och det finns inget som talar för att det blir annorlunda i år.

Huruvida säsongen blir mild eller intensiv återstår dock att se. Hittills har en majoritet av de analyserade fallen haft influensa B, vilket tyder på att denna säsong kan bli något lugnare jämfört med den förra som var förhållandevis intensiv och drabbade många äldre. Influensa B kan drabba alla men kanske främst yngre.

Alla kan drabbas
Eftersom influensa är en virussjukdom biter inte antibiotika och de främsta symtomen är hosta, feber och ont i kroppen.

För de allra flesta av oss innebär sjukdomen oftast inte mer än lättare besvär med kanske några dagars sjukskrivning som följd, men om du har otur kan den bli betydligt allvarligare än så. Framför allt om du lider av en kronisk sjukdom, är gravid, har nedsatt immunförsvar eller är 65 år eller äldre.

Fram till den 31 december har 25 patienter fått intensivvård på grund av säsongsinfluensa, var av en har dött, uppger Folkhälsomyndigheten. Bland de intensivvårdade tillhörde 18 personer en riskgrupp alternativt var 65 år eller äldre, medan sju patienter inte tillhörde någon riskgrupp alls.

Överdödlighet
Säsongsinfluensa kan alltså vara en dödlig sjukdom, men att beräkna exakt hur många som dör till följd av influensan varje år är inte lätt eftersom den primära dödsorsaken ofta inte anges som influensa. I stället kan det handla om en skör äldre som i efterförloppet drabbas av en bakteriell lunginflammation och dör av den orsaken. Eller en hjärtsjuk person som på grund av influensan drabbas och dör av hjärtsvikt.

I Sverige räknar myndigheterna med att den så kallade överdödligheten till följd av influensa kan variera kraftigt från en säsong till en annan. Från något hundratal personer en säsong till mellan 3 000 och 4 000 en annan.

Alla som drabbas av influensan kan drabbas av allt från milda eller nästan inga symtom alls till mycket svår sjukdom.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista