Mikael Sterner, Liberalerna, Sävsjö
Mikael Sterner (L) öppnar för samarbete med SD Foto: Dan Segerson, Sveriges Radio, P4 Jönköping
Sävsjö

L öppnar för unikt samarbete med SD

1:40 min

Ledande liberal i Sävsjö vill samarbeta med Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige.

Det är Mikael Sterner, kommunpolitiker för Liberalerna i Sävsjö och en förväntad toppkandidat på kommunlistan inför valet i höst, sticker nu ut hakan och föreslår ett samarbete med Sverigedemokraterna.

Han menar att man inte kan ignorera ett parti som fick cirka 20 procent av rösterna i delar av Sävsjö kommun i senaste valet.

Drygt var femte väljare röstade på SD i de södra delarna av Sävsjö kommun i valet 2014. Mikael Sterner vill i första hand samarbeta med SD för att lyfta landsbygdsfrågorna. Han menar att SD:s framgångar på landsbygden skall ses som en protest mot de etablerade partierna när service och kommunikationer på blivit sämre.

Han säger också att SD blivit mer rumsrent de senaste åren efter diverse utrensningar.

Men han får inget stöd från partiets ledning i Jönköpings län.

– Det här är absolut inget som partiet står bakom. Man skall komma ihåg att Liberalerna och Sverigedemokraterna ideologiskt står så långt ifrån varandra som man bara kan, säger Emma Carlsson-Löfdahl, riksdagsledamot och ordförande för Liberalerna i Jönköpings län.

Mikael Sterners utspel kommer inte gå obemärkt förbi.

– Självklart är det så att vi kommer ta ett samtal med Mikael, men vad det samtalet kommer innebära och gå till är något som vi jobbar med internt, säger Emma Carlsson-Löfdahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista