Sjukvård. Foto: David Westh/Sveriges Radio
Ett nytt sätt att arbeta har testats i Nässjö och Eksjö. Foto: David Westh/Sveriges Radio.
Region Jönköpings län

Patienter ska skickas hem snabbare – ny lag kräver mer samarbete

1:00 min

Patienter som blir liggande för länge på sjukhus eller som åker in och ut ska bli ett minskande problem med bättre planering.

Patienter som egentligen är färdigbehandlade på sjukhusen men som ändå inte kunnat åka hem har länge varit ett bekymmer. För vården har det inneburit överbeläggningar och för kommunerna ökade kostnader, när de fått betala får patienter som borde ha kunnat åka hem.

Men sedan årsskiftet finns en ny lag som kräver bättre samarbete och samverkan för att korta vårdtiden men också förbättra för patienterna. Och vårdcentralerna får ett stort ansvar.

Redan när en person läggs in får vårdcentralen meddelande om det, men också ett datum när sjukvården tror att patienten kan skrivas ut. Och redan där startar en planering för vilken hjälp och stöd som patienten behöver både på kortare och längre sikt.

Men kan det inte väcka oro både bland patienter och anhöriga när du redan när du läggs in får ett datum när du ska skickas hem?

– Finessen med det här är att du ska vara trygg hemma, det är där tryggheten ska finnas, tack vare en bra planering, säger Ulrika Stefansson, projektledare för projektet "Trygg och säker vård och omsorg".

Det nya sättet att jobba har testats i Nässjö och Eksjö och Marie Sjöbrink, vårdenhetschef på vårdcentralen i Eksjö säger att det har fungerat bra. 

– Men naturligtvis ska patienter och anhöriga känna sig trygga, och det viktigaste är att alla inblandade kan samarbeta, mötas och förstå varandra, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista