Anders Wilander (M)
Kommunalrådet Anders Wilander (M) var med och tog det första spadtaget när etapp 1 byggdes. Nu stoppas etapp 2. Foto: Karin Selldén/Sveriges Radio
Tranås

Attraktiva tomter stoppas på grund av föroreningar

Etapp två av de planerade villatomterna på Åsens hagar i Tranås stoppas nu på grund av föroreningar som hittats i marken och grundvattnet.

På området Åsens hagar i Tranås har det planerats byggas två etapper av villor och hästgårdar. Den första etappen bestående av hästgårdarna och sex villatomter är redan klar, men den andra etappen, bestående av nio planerade villatomter, stoppas nu av kommunen.

– Det finns en detaljplan för området klar men bygget kommer inte bli av förrän området har sanerats, säger Patrik Karlsson, projektledare i Tranås kommun.

P4 Jönköping har tidigare berättat om att räddningstjänsten haft den tänkte byggplatsen som övningsplats tidigare, och att det giftiga ämnet PFOS, som finns i brandskum, hittats i både mark och grundvatten.

Miljö- och hälsa i Tranås kommun inledde en utredning och nu har en förrapport kommit som visar att det inte går att bygga något där just nu på grund av föroreningarna.

Det är inte så stora mängder PFOS som hittats, men det är tillräckligt för att vara över den tillåtna gränsen.

Härnäst väntar kommunen på ny forskning om hur man ska sanera det giftiga ämnet.

– Det pågår forskning kring det här ämnet och vi har sagt att vi ska avvakta den här forskningen för att sen ta beslut om hur vi ska göra.

Om Tranås kommun lyckas sanera området kan det bli aktuellt med de planerade villatomterna i framtiden, men just nu stoppas alltså planerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista