Lars Bröms står bredvid en brandsläckare och annan brandutrustning.
Lars Bröms, centrumchef på Asecs. Foto: Tommy Alexandersson/Sveriges Radio.
Jönköping

Så hanterar Asecs de många brandlarmen

1:02 min

Sedan invigningen av nya Asecs-delen i oktober så har lokalerna fått utrymmas en rad gånger. Nu vidtas åtgärder för att undvika fler automatlarm.

Senaste brandlarmet var i söndags. Det fanns misstanke om att det var sabotage, men det troliga är i stället att någon hyresgäst kört en varuvagn mot en larmknapp. Det säger Asecschefen Lars Bröms till P4 Jönköping.

Det larmet var bara ett i raden som varit sedan i oktober. Tidigare larm har berott på handhavandefel eller tekniska inställningar som inte varit optimala.

– Tyvärr har det här varit lite för många gånger. Det vi kan konstatera är att våra säkerhetssystem fungerar och att vi är måna om personsäkerhet och även egendom, säger Lars Bröms.

Flera larm har lett till utrymning av lokaler och att räddningstjänsten fått rycka ut. Från räddningstjänsten säger de att de har överseende med nybyggda lokaler, eftersom det ofta är fler larm i början.

Samtidigt jobbar Asecs med att förbättra situationen och att få ner antalet automatlarm. Det handlar till exempel om att restaurangpersonal måste laga mat under fläktkåporna och att detektorer behöver ställas in på bästa sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista