I två beslut tar IVO bort tillståndet för assistansföretaget och kooperativet.
Kooperativet Viol fick sitt tillstånd indraget för en månad sedan. Foto: Maria Rymell/Sveriges Radio
Habo

Kooperativet Viol får kanske fortsätta

Kooperativet Viol som bedriver personlig assistans, och som fick sitt tillstånd indraget för en månad sedan, har nått framgångar i förvaltningsrätten.

Kooperativet Viol hade 175 anställda, framför allt personliga assistenter, och har funnits i många år. Men den sjätte december beslutade inspektionen för vård och omsorg att dra in tillståndet för verksamheten med omedelbar verkan, och orsaken var stora skatteskulder.

Verksamhetsledaren Margareta Fick sa då till P4 Jönköping att beslutet skulle överklagas, och nu har förvaltningsrätten beslutat om så kallad inhibition av IVO:s indragna tillstånd. Det betyder att IVO:s beslut inte gäller i väntan på att förvaltningsrätten tar definitivt beslut om kooperativets tillstånd.

Det indragna tillståndet innebar att 25 personer som fick personlig assistans via Viol i stället fick vända sig till respektive kommunen eller själva anställa sin assistent. Och framtiden för kooperativet är fortfarande osäker. I eftermiddag hålls ett styrelsemöte för att ta beslut om hur det ska bli nu.

Margareta Fick säger till P4 Jönköping att hon är glad att förvaltningsrätten tillfälligt gett dem rätt att fortsätta, men mycket beror på hur många av deras tidigare kunder som vill komma tillbaka, och om det går att rekonstruera företaget. Det begärde styrelsen hos tingsrätten i går.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista