Dieseldrivet tåg på Krösalinjen.
Foto: Paul Zyra/Sveriges Radio
Jönköpings län

Storsatsning på Krösatågen mot Halmstad

1:46 min

Jönköpings länstrafik och Hallandstrafiken gör en treårig satsning på järnvägssträckorna mot Halmstad.

Nu finns det sju avgångar istället för två på järnvägssträckan mellan Jönköping och Halmstad, som går genom bland annat Värnamo och Smålandsstenar.

Vill öka resandet

Den 10 december började de nya tiderna gälla och satsningen sträcker sig över en treårig testperiod.

– Det händer ju mycket i de här kommunerna och orterna som den här järnvägen trafikerar. Men det här testet vill man se om man kan öka resandet på samma sätt som ett ökat utbud har gjort på andra ställen, säger Charlie Drab, tågchef Jönköpings länstrafik.

Tillsammans går Jönköpings länstrafik och Hallandstrafiken in med omkring fyra miljoner kronor om året för de utökade avgångarna.

Tåg ur funktion

Den senaste tidens strul med flera av Krösatågen på delar av sträckorna från Nässjö och från Jönköping ser tågchefen Charlie Drab inte som ett problem på lång sikt.

– Det här är ju högst tillfälligt och vi arbetar för att få ut så många tåg i trafik så snart som möjligt. Vi håller även på att titta på att anskaffa nya tåg inom de närmaste åren för att visa att här finns en långsiktighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista