Zara Larsson sjunger på en scen.
1 av 3
En bild på Zara Larsson är med i en pågående utställning på museet. Foto: Fredrik Sandberg/TT
sergei muchin
3 av 3
Sergei Muchin, chef på Jönköpings länsmuseum. Foto: Hasse Pettersson/Sveriges Radio.
Jönköping

Zara Larssons långfinger väcker debatt

3:32 min

Ett foto av Zara Larsson pryder väggen till Länsmuseet i Jönköping. Politikern Carl Cunningham (KD) och museichefen Sergei Muchin har olika åsikter om bilden.

"Vad skulle hända om jag på länsmuseet gick fram till besökare, låt oss säga skolungdomar, och plötsligt visa långfingret?" Så börjar ett debattinlägg i Jönköpings-Posten i dag. Det är kristdemokraten Carl Cunningham, förste vice ordförande i Barn- och utbildningsnämnden, som upprörs av bilden som finns på Jönköpings länsmuseums yttervägg.

– Jag tycker att alla vuxna i samhället måste ta ansvar för att inte sända dubbla budskap till våra unga, säger Carl Cunningham som menar att gesten där man visar upp sitt långfinger är något som många vuxna jobbar med att få unga att inte göra. Därför borde inte en sådan bild finnas i det offentliga rummet, menar han.

Museichefen Sergei Muchin tycker däremot att det är tydligt att bilden hör till ett större sammanhang, nämligen en pågående utställning.

– Det offentliga rummet är komplext och människor tolkar omgivningen på olika sätt. Just den här gesten tolkas olika av olika personer och det är något som man måste leva med, säger Sergei Muchin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista