Äldre personer i Huskvarna
Här i Huskvarna begick undersköterskan flera stölder. Personerna på bilderna har inte med artikeln att göra. Foto: Jessica Sonelius/Sveriges Radio
P4 Jönköping granskar

Förhör visar: Undersköterska stal från flera äldre

1:48 min

En undersköterska har tidigare straffats för ett fall av bedrägeri och grov stöld mot en 93-årig kvinna. Men det är många fler äldre som drabbats.

P4 Jönköping har begärt ut förundersökningen som bland annat innehåller förhör med undersköterskan. Hon arbetade under flera år inom den kommunala hemtjänsten i Huskvarna.

I förhören erkänner hon att hon stulit från många äldre personer som hon var hemma hos för att hjälpa med städning, bäddning, påklädning, handling och så vidare.

– I det här fallet kontaktade vi i första hand släktingar, anhöriga till de här äldre, och försökte få ihop det här pusslet, säger Niclas Abrahamsson, som är förundersökningsledare vid polisen i Jönköping.

Undersköterskan namnger i förhören ytterligare fyra äldre personer, förutom 93-åringen, som hon stulit guldsmycken från och säger att hon tagit saker från ännu fler, som hon inte kommer ihåg namnen på. Och det här är brott som polisen ser allvarligt på, enligt Niclas Abrahamsson.
– Brott där äldre är utsatta är prioriterade ärenden hos oss.

I förundersökningen finns också en lista med guldsmycken och andra föremål som undersköterskan skickat till ett guldföretag för att sälja. Det är förlovningsringar, bismarcklänkar, berlocker och så vidare - totalt ett 70-tal föremål.

Det blev villkorlig dom och dagsböter för brotten mot den 93-åriga kvinnan, men när det gäller de andra fallen så har de inte kunnat klaras upp.
– Det gick helt enkelt inte att bevisa.

Hade ni kunnat göra mer?
– Nej, det är min bedömning att vi inte hade kunnat göra.

Undersköterskan säger till P4 Jönköping att hon skäms och ångrar sig och att det hon gjort gnager i henne. Hennes förklaring är att hon då befann sig i en krissituation och att stölderna blev en lösning.

När hon avslöjades kände hon lättnad och hon försöker nu gå vidare i livet. Hon jobbar inte längre kvar hos Jönköpings kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista