Lara Ivanovic och Marko Tijanic
Lara Ivanovic och Marko Tijanic Foto: Tommy Alexandersson/Sveriges Radio
Jönköpings län

Årets andra nyårsdag

Lara Ivanovic: Det är mycket fest
1:28 min

För de flesta är nyårsfirandet över för länge sedan. Men går man efter den julianska kalendern som många ortodoxa kristna gör är det nu i helgen det firas som mest.

Om du firar nyår enligt den julianska kalendern, som många ortodoxa kristna gör, så har du idag vaknat upp till årets andra nyårsdag. Lara Ivanovic och Marko Tijanic bor i Jönköping, men har rötter i Serbien. De har firat nyår även denna helgen, men inte alls lika avancerat som de hade gjort  om de var i Serbien. 

- Där är det som ett bröllop. Man betalar och får en trerätters meny med servitriser som är m,ed dig hela kvällen. Det är nog det som skiljer mest, att det bokstavligt talat är som ett bröllop, säger Lara Ivanovic.

- Maten skiljer sig mycket. Vi har våra traditionella rätter som alltid serveras, säger Marco Tijanic. 

Lara berättar att i Serbien firar man först nyår den 31 december, har en fest den första januari och sedan ser den här helgen, med det ortodoxa nyåret lika dan ut. Hur de gör för att orka med allt firande? Det gör de inte, säger de.

- Vi stannar i Sverige i stället, säger Lara Ivanovic och skrattar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".