Ponnyn Sunny tillsammans med stallansvariga Matilda Värme på Jönköpings fältrittklubb.
1 av 2
Ponnyn Sunny tillsammans med stallansvariga Matilda Värme på Jönköpings fältrittklubb. Foto: Emma Johansson/Sveriges Radio
Jönköpings fältrittklubb.
2 av 2
Jönköpings fältrittklubb drabbades av ett utbrott av kvarka i slutet av 2016. Foto: Emma Johansson/Sveriges Radio.
Jönköpings län

Ny forskning: Kvarka sprids oftast via importerade hästar

Matilda Värme, JFK: Kommer med lastbilar från hela världen
1:49 min

Hästsjukdomen kvarka har slagit hårt mot bland annat Jönköpings fältrittklubb. Nu finns nya uppgifter kring spridningen av sjukdomen.

Ett projekt som drivs av statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, kan slå fast att en stor del av fallen av kvarka i Sverige kommer med nyinköpta hästar, ofta från andra länder.

– På 14 kvarkagårdar som vi är klara med så hade det kommit nya hästar på tolv av dem, säger Gittan Gröndahl på SVA.

Jönköpings fältrittklubb, JFK, är en av ridskolorna i länet som drabbats hårt av kvarka. I slutet av 2016 fick verksamheten stänga ner under flera månader, vilket ledde till stora ekonomiska förluster.

Att SVA nu fått fram resultatet att de flesta utbrotten beror på nyinköpta, ofta importerade hästar är inget som förvånar JFK.

– De kommer med lastbilar från hela världen och jag tror inte att transporterna blir rengjorda efter varje häst. Så nej, jag är inte förvånad, säger Matilda Värme som stallansvarig på ridklubben som nu har skärpt sina rutiner kring nyinköpta hästar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".