Swedbank app i mobilen.
1 av 2
Banken nekade Samira internetbank på grund av hennes språkkunskaper. Foto: JESSICA GOW/TT
Gunilla Lejman.
2 av 2
Foto: Privat.
Tranås

Samira nekades internetbank – kunde inte tillräckligt bra svenska

Samiras vän Gunilla Lejman: Vi trodde inte att det var sant
3:36 min

När 18-åriga Samira besökte Swedbanks bankkontor i Tranås var det inga problem med att få ett konto och ett bankkort. Men när hon bad om internetbank tog det stopp.

Om du inte kan tillräckligt bra svenska eller engelska nekar banken Swedbank dig att kunna betala dina räkningar och göra överföringar över internet och smarttelefon, så kallad internetbank. Detta hände i alla fall 18-åriga Samira, som SVT Nyheter Jönköping var först med att berätta.

Kände sig kränkt

Samira kom till Sverige för ungefär två år sedan och kände sig så kränkt av banken i Tranås att hon vände sig till sin goda vän Gunilla Lejman, vars man också har varit Samiras gode man.

– Hon nekades tjänsten internetbank på grund av att banken ansåg att hon inte hade tillräckliga språkkunskaper, säger Gunilla Lejman.

De har nu anmält händelsen till diskrimineringsombudsmannen, vilket Swedbank välkomnar eftersom de menar att fall som dessa är knepiga.

– Vårt fokus är att kunden ska vara trygg och säker. Det är viktigt att man förstår vad vissa tjänster och produkter innebär, vilket kan vara svårt om man inte förstår informationen som finns, säger Josefine Uppling, presschef på Swedbank.

Ser över rutiner

Nu ser Swedbank över sina rutiner.

– Vi ser över rutinerna och ser ett behov av att hitta nya sätt att nå ut till personer som inte pratar svenska eller engelska och hoppas kunna landa i någon lämplig lösning på det snart. Men vi ber förstås om ursäkt om det är så att någon har känt sig kränkt eller diskriminerad på grund av detta, säger Josefine Uppling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".