Jon Espeset och en närbild på en person som snortar vitt pulver.
Foto: Therese Edin/Sveriges Radio och Claudio Bresciani / TT
Jönköping

Kända krogprofilen: Kokainet är ett problem på nattklubbarna

Jon Espeset: Den senaste vi tog hade en näve vitt pulver i en påse
4:44 min

Senast i veckan greps en ung man på en krog i Jönköping när han sålde kokain.

Kokain har blivit så pass vanligt i utelivet i Jönköping att en av Jönköpings krogprofiler, krögaren Jon Espeset, nu vill varna för vad han ser på sin egen krog.

– Det sker på samtliga nöjeskrogar i stan, varje fredag och lördag hela året. När man pratar med ungdomarna blir man dumförklarad. De tycker att alkohol är en mycket värre drog än till exempel cannabis och kokain, säger han.

Förutom att krogen polisanmäler narkotikabrotten som de upptäcker tipsar de också andra krögare i stan. I ett nätverk som några av krögarna bildade för flera år sedan portar samtliga krogar personerna som ertappats med kokain.

– Det är vårt verktyg för att få bort de här svinen. Vi vill ha bort dem helt från krogmiljön, säger Jon.

Polisen i Jönköping kan inte riktigt säga om kokainmissbruket i stan har ökat, men säger att drogen blivit vanligare bland missbrukare och unga.

– Förr var det mer cannabis och tabletter som vi såg men nu ser vi även kokainet hos unga. Det gjorde vi inte för några år sedan, säger Sara Alving som är kommunpolis.

Hur jobbar polisen för att minska missbruket?

– Vi jobbar med synlighet framför allt. Men vi jobbar också med dolda polistillsyner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".