HV71:s Erik Anderson har gjort 4-3 under matchen i SHL mellan HV71 och Malmö Redhawks i Kinnarps Arena.
HV71:s Erik Anderson har gjort 4-3 under matchen i SHL mellan HV71 och Malmö Redhawks i Kinnarps Arena. Foto: Mikael Fritzon/TT
Ishockey

HV71 bröt Malmös svit

David Ullström: Vi är inte nöjda med den här matchen
2:47 min

Malmö hade inte förlorat borta i SHL sedan 18 november i fjol mot Brynäs. I Jönköping bröts den sviten.

Det regerande mästarlaget HV71 vann med 5-4 efter förlängning sedan Kevin Stenlund blivit segerskytt.

Detta i en match som HV71 inledde bäst, men det var Malmö och Frederik Storm som kunde göra 1-0 efter slarv i HV:s försvarszon. Efter det var gästerna det bättre laget i perioden och det var främst tack vare bra spel av Fredrik Pettersson-Wentzel i HV71.s mål som Malmö inte utökade sin ledning.

Lawrence Pilut, HV-backen, leder backarnas poängliga i SHL och han var också ett namn som nämndes som ett tänkbart namn i Tre Kronors OS-trupp. Där kom han inte med, men han gjorde 1-1 sedan bland annat Bill Sweatt gjort ett bra förarbete.

Rhett Rakhshani, som har ett förflutet i HV71, såg till att göra 2-1 för Malmö sedan pucken studsat olyckligt för hemmalaget i egen zon.

Bill Sweatt, HV71:s förvärv från Luleå, som haft två skador under säsongen och var tillbaka mot Färjestad den 7 januari, hade bara gjort ett mål innan Malmö-matchen. Nu slog han till med två mål på raken.

Först kvitterade han till 2-2. Efter en genial framspelning av David Ullström kunde Sweatt sätta pucken i nät bakom Oscar Alsenfelt. Knapp tre minuter senare var det dags för Sweatt igen och därmed var det 3-2. Victor Ejdsell sköt och Bill Sweatt var framme och slog in returen i mål.

Tobias Ekberg i Malmö är en back som är på lån från Pantern och han gjorde sitt första SHL-mål då han kvitterade till 3-3 på ett distinkt skott från blå linjen.

Erik Andersson i HV71 var extraspelare och fick inte mycket speltid, men det var han som fick HV-publiken att jubla i inledningen av slutperioden då han gjorde 4-3 för hemmalaget, Anderssons första poäng i årets SHL.

Malmö gav dock inte slaget förlorat utan Nils Andersson kvitterade till 4-4 drygt en minut före full tid när Malmö tagit ut målvakten. Därmed blev det förlängning och HV71 och Kevin Stenlund fick sista ordet.

I regerande svenska mästarlaget HV71 gjorde Fredrik Pettersson-Wentzel i målet en godkänd insats. Lawrence Pilut och Stefan Elliott var bästa backar. David Ullström och Bill Sweatt giftigast framåt.

Bästa backpar i Malmö var Tuukka Mäntylä och Jens Olsson. Frederik Storm och Rhett Rakhshani var de främsta anfallsmässigt.

Matchfakta

HV71 - Malmö 5-4 (efter förlängning) (0-1, 3-2, 1-1, 1-0)

Första perioden: 0-1 (9.46) Frederik Storm (Axel Wemmenborn).

Andra perioden: 1-1 (0.52) Lawrence Pilut (Stefan Elliott, Bill Sweatt), 1-2 (6.47) Rhett Rakhshani (Jens Olsson, Daniel Zaar), 2-2 (10.02) Bill Sweatt (David Ullström, Lawrence Pilut), 3-2 (12.59) Bill Sweatt (Victor Ejdsell, Erik Brännström) spel fem mot fyra, 3-3 (17.01) Tobias Ekberg (Stefan Warg, Fredrik Händemark).

Tredje perioden: 4-3 (3.27) Erik Andersson (Oscar Sundh, Marc-Anthony Zanetti), 4-4 (18.49) Nils Andersson (Rhett Rakhshani, Fredrik Händemark).

Fjärde perioden: 5-4 (1.09) Kevin Stenlund (Martin Thörnberg, Stefan Elliott).

Skott: 26-31 (11-9, 8-12, 5-10, 2-0).

Utv, HV71: 3x2. Malmö: 6x2.

Domare: Mikael Sjöqvist, Karlstad, och Pehr Claesson, Alvesta.

Publik: 6 593.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".