En hand håller i en Guldbagge. En bild på Petra Cabbe.
Petra Cabbe från Gränna har chansen att få en Guldbagge på kvällens gala. Foto: Henrik Montgomery/TT och privat.
Guldbaggegalan 2018

Petra från Gränna kan vinna en Guldbagge i kväll

Petra Cabbe: Jag kommer få hjärnsläpp om jag måste hålla tal
2:56 min

Petra Cabbe kan vinna sin första Guldbagge för bästa mask/smink i filmen Solsidan.

– Jag blev jätteförvånad, man får ju inte veta nånting. Det var en kompis som ringde och sa grattis och jag frågade till vadå. Det var en rolig överraskning.

Petra Cabbe, 54, uppväxt i Gränna, flyttade så småningom till Stockholm och har arbetat som makeupartist sedan 1991.

Bland hennes alster finns filmer som Rånarna (2004), Gangster (2007) och I nöd eller lust (2015). Inom tv har hon arbetat med allt från Solsidan till Sikta mot stjärnorna. Just nu jobbar hon med SVT:s inspelning av årets julkalender Storm på Lugna gatan som filmas i ett snötäckt Stockholm.

I kväll kan hon ta hem priset för bästa mask/smink i filmen Solsidan. Förutom Petra Cabbe är även Dorothea Wiederman nominerad för mask/smink i The Nile Hilton Incident och Sara Klänge
för dito i All Inclusive.

Detta är Petra Cabbes första Guldbaggenominering.

– Jätteroligt att jag blev nominerad, däremot ser jag inte fram emot att gå upp och hålla tal, om jag vinner ... Men jag håller på Sara Klänge. Hon är jätteduktig.

Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Svenska Filminstitutet för framstående insatser för den svenska filmen under det gångna året. Totalt har cirka 430 Guldbaggar delats ut under årens lopp och numera fördelas varje år 19 Guldbaggar i de olika kategorierna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".