Anita Holm och Anette Bissioni sitter i en soffa.
Anita Holm fick tipset att gå till träffpunkten av Anette Bissioni som är chef på Multicare Jönköping. Foto: Elin Ericsson/Sveriges Radio
Jönköping

Nu ska äldre bli mindre ensamma

Anita Holm: Det verkar jättekul
1:32 min

Ett nytt projekt startar nu i Jönköpings kommun. Målet: Äldre ska bli mindre ensamma.

Jönköpings kommun har beviljat tolv verksamheter bidrag i projektet. En av de första verksamheterna att komma igång är företaget Multicare Jönköping som fått pengar för att ha en träffpunkt på dagtid. En av dem som var där i dag är pensionären Anita Holm.

– Hit kan man komma och träffa människor i olika kulturer och ta en fika gemensamt och prata. Det tycker jag är viktigt. Jag tycker att det verkar jättekul, säger Anita Holm.

Alla över 60 år i Jönköpings kommun erbjuds genom projektet till exempel att delta i en filosofigrupp eller en gemenskap att komma till för en kopp eftermiddagskaffe. Gustav Wass är en av projektledarna på kommunen och deras utmaning nu är att få de som känner sig ensamma att hitta och komma till de nya aktiviteterna.

– Jag tror att det handlar om att erbjuda ett brett aktivitetsutbud och att det finns på många olika delar i kommunen så att det är nära att ta sig till de olika träffpunkterna. I och med att vi samverkar med civilsamhället och olika verksamheter utanför den kommunala verksamheten så tänker jag att de har sitt kontaktnät och når andra personer som inte vi inom kommunen gör, säger Gustav Wass.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".