Ett antal träpålar omringade av metallställningar.
1 av 2
Calle Örnemarks konstverk Sju sekel behöver stöttas upp. Foto: Jozo Glavas/Sveriges Radio.
Filip Zezovski Lind står framför konstverket som är inhägnat.
2 av 2
Filip Zezovski Lind, konstintendent, vill bevara konstverket Sju sekel. Foto: Jozo Glavas/Sveriges Radio.
Jönköping

Så ska Örnemarks "Sju sekel" räddas

Filip Zezovski Lind, konstintendent: Det har blivit en symbol för staden
3:35 min

Calle Örnemarks konstverk "Sju sekel" i centrala Jönköping är nära att förfalla på grund av förruttnelse. Nu ska kommunen försöka rädda verket.

År 1984 firades Jönköpings 700-årsjubileum och till det uppfördes konstverket "Sju sekel" av Calle Örnemark i centrala Jönköping.

I september 2016 rapporterade P4 Jönköping att konstverket var på väg att förruttna och därför valde kommunen att sätta upp stängsel runt det så att allmänheten inte skulle komma nära.

– Det ruttnar och är i rätt dåligt skick, det ruttnar underifrån. Vi har satt upp staketet för att det inte ska ramla ner saker och skada någon, sa Susan Bolgar som var kulturproduktionschef i kommunen då.

Det har blivit en symbol för staden.

Nu har Jönköpings kommun en konstintendent, Filip Zezovski Lind, som har i uppdrag att bland annat smycka kommunens nya byggnader med konst. Och när det kommer till "Sju sekel" så har han också en plan.

– Vi har kommit så långt att vi planerar att ta tag i detta till våren. Skicket är väldigt dåligt. Calle Örnemark använde ju trä som var hittat och hans tanke var att det skulle plockas bort när det har ruttnat. Men det har ju blivit en symbol för kommunen och staden, därför vill vi göra allt vi kan för att se om det går att rädda konstverket, säger Filip Zezovski Lind.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".