Ellen Broqvist och Agnes Ljunggren.
Ellen Broqvist och Agnes Ljunggren säger att lärarna gett olika signaler om hur viktigt metoo är. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio
INTERNATIONELLA KVINNODAGEN

De vill ha mer metoo-samtal på schemat

2:12 min

För snart fem månader sedan gick kvinnor samman på bred front i metoo-uppropet, och vittnade om sextrakasserier och övergrepp. Men i skolorna har metoo inte varit ett självklart samtalsämne.

  • Skolan har ett särskilt uppdrag att verka för jämställdhet, men hur mycket lärarna talar om #metoo varierar mellan skolorna.
  • På Njudungsgymnasiet i Vetlanda har det varit upp till varje lärare att ta upp ämnet, medan Per Brahegymnasiet i Jönköping haft en rad samordnade aktiviteter för eleverna.
  • Bland annat har alla elever på Per Brahegymnasiet fått se filmen "Kära pappa" och diskuterat olika övergreppsscenarier i grupper.
  • Flera elever på Njudungsgymnasiet säger att lärarna ger olika signaler om vad #metoo innebär. Till exempel har det hänt att lärare ifrågasatt vittnesmålen om övergrepp, enligt dem.
  • Gymnasiechefen Henrik Wågesson tar till sig av kritiken och säger att skolan ska bli bättre på att ta upp ämnet.
  • På flera mellanstadie- och högstadieskolor som P4 Jönköping pratat med  säger rektorerna att skolan har generella samtal om värdegrund och kränkningar, men inte specifikt om #metoo.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".