En vägskylt med texten Eksjö, Vetlanda och Vrigstad, i bakgrunden en snötäckt kulle med tallar
Här sågs kvinnan sist. Hon hittades i skogen på andra sidan vägen. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio

Åklagare granskar sökinsatsen i Sävsjö

0:57 min

Särskilda åklagarkammaren i Malmö ska nu granska sökinsatsen i Sävsjö, där en kvinna avled av köldskador och hennes åttaåriga dotter skadades allvarligt.

  • Kvinnan lämnade ett asylboende och gav sig ut med sina tunnt klädda barn i snön tisdagen den 27 februari.
  • Det tog polisen ett halvt dygn att hitta kvinnan och den åttaåriga flickan, fastän de fanns inom ett par hundra meter från platsen där vittnet Thommy såg dem, när han larmade SOS och räddade flickans nioårige bror.
  • Åklagare Marianne Nordström vid Särskilda åklagarkammaren ska nu fatta beslut om ifall förundersökning ska inledas. Hon har enligt polisen fått händelserapporten och information om vilka som var ansvariga för sökinsatsen i Sävsjö.
  • Ännu finns inga formella misstankar mot någon enskild polis.
  • Samtidigt fortsätter polisen att utreda vad som kan ha fått kvinnan att ge sig iväg från asylboendet i Sävsjö, med sina barn. Personer på asylboendet och andra i familjens närhet har förhörts, men polisen  är inte särskilt hoppfull om att frågetecknen ska rätas ut.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".