En vägskylt med texten Eksjö, Vetlanda och Vrigstad, i bakgrunden en snötäckt kulle med tallar
Längs den här vägen gick kvinnan och dottern barfota och tunt klädda. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio
Sävsjö

Förundersökning inleds om polisens sökinsats i Sävsjö

1:34 min

Polisens insats när en kvinna försvann i Sävsjö för två veckor sedan har kritiserats. Kvinnan och hennes dotter hittades först efter cirka tolv timmar.

Nu ska särskilda åklagarkammaren utreda om den sökinsats som polisen gjorde i samband med att en kvinna och hennes barn försvann i Sävsjö hade kunnat genomföras på ett annat sätt. Det säger chefsåklagare Marianne Nordström som tog beslutet idag. Misstanken gäller tjänstefel, alternativt grovt tjänstefel.

Det var under onsdagen den 28 februari som en barfota kvinna iklädd tunna kläder gick ut i snön i Sävsjö med sina två barn.

Det tog polisen tolv timmar att hitta kvinnan och hennes åttaåriga dotter, efter att de gått ut i snön, tunt klädda i mer än tio minusgrader. Hennes nioårige son hittades i en snödriva av en Sävsjöbo som också mötte upp polisen och pekade ut riktningen som mamman och dottern gått vidare i, över länsväg 127. Men polisen missade spåren in i skogen och letade istället i hela Sävsjö. Till slut, vid tretiden på natten, hittades kvinnan och flickan, med hjälp av en drönare från Missing People. Då låg de båda ett par hundra meter in i skogen från platsen där de sågs sist. Kvinnans liv gick inte att rädda.

Polisen startade efter detta en internutredning för att ta reda på vad som kunde ha gjorts annorlunda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista