Långtidssjukskrivningar är problemet

Svenskarna blir allt oftare sjukskrivna. Trots det säger sig sex av tio ha gått till jobbet trots att de varit så pass sjuka att de borde ha stannat hemma.
Det visar en undersökning som Tjänstemännens Centralorganisation (TCO) har gjort. TCO vill därför se en förändring på arbetsmarknaden, där företag med hög sjukfrånvaro får vara med och betala en större andel av kostnaderna för sjukskrivningarna. - Om inget händer kommer det inte att finnas någon arbetskraft om 17 år, säger Sture Nordh som är ordförande i TCO. Det handlar om stora pengar. Varje år kostar sjukskrivningar och förtidspensioneringar samhället cirka 100 000 000 000 kronor och det är en summa som stigit stadigt de senaste fem åren. - Företagen måste anpassas till de anställda, eftersom det visat sig att de anställda inte klara av de allt högre kraven som ställs på dem, säger Sture Nordh. Han är även kritisk till Kristdemokraternas ledare Alf Svensson, som i förra veckan gjorde ett uppmärksammat uttalande som kunde tolkas som om många av de sjukskrivna fuskar. - Folk fuskar sig inte in i väggen, eller till utmattning på grund av för stor arbetsbelastning. Att det fick så stor uppmärksamhet beror på att det var ovanligt okunnigt, eftersom det är långtidssjukskrivningarna som är det stora bekymmret, säger Sture Nordh.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".