Bengt Ljunggren på motorcykel
1 av 2
Bengt Ljunggren har kört MC i över 40 år utan att råka ut för någon olycka. Foto: Karin Selldén/Sveriges Radio
Bengt Ljunggren har både gul reflexväst och gul hjälm.
2 av 2
Bengt Ljunggren, Eksjö, har både gul reflexväst och gul hjälm för att synas i trafiken. Foto: Karin Selldén/Sveriges Radio
Publiknätverket

Lite ringrostig? Ta det lugnt på premiärturen

4:59 min

Hastigheten, hastigheten och åter hastigheten är topp tre på Bengt Ljunggrens lista över hur man undviker MC-olyckor.

Varje år omkommer mellan 30-45 MC-förare i Sverige. Det finns en del att tänka på när du tar fram hojen för den här försenade vårsäsongen för att undvika olyckor;  ha full koncentration hela tiden så att du undviker rullgrus och potthål, håll rätt hastighet  och klä dig i en färgglad väst så att du syns i trafiken.

Bengt Ljunggren från Eksjö har kört MC i över 40 år och frilansar som utbildare på MC-riskutbildningar. Allra överst på hans lista om vad som är viktigast att tänka på står det: kör inte för fort! Många dödsolyckor orsakas av för hög hastighet.

Bengt tipsar också om att anmäla sig till Sveriges Motorcyklisters (SMC) avrostningsdagar där man kan putsa upp sina kunskaper på en trafikövningsbana.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista